Quantcast
Channel: Gezond eten | Verlies gewicht met deze tips en recepten
Viewing all articles
Browse latest Browse all 95

Heb ik diabetes (suikerziekte)? Diabetes symptomen die je niet wilt missen

$
0
0

Het gevaar van diabetes (suikerziekte) is dat je het kunt hebben zonder dat je het weet. In dit artikel lees je wat de diabetes symptomen zijn, en ontdek je wat je tegen de ziekte kunt doen.

Wil je weten of jij risico loopt op diabetes, wat de diabetes symptomen zijn of wat je ertegen kunt doen? Lees dan dit artikel.

Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes, en dit aantal stijgt helaas alleen maar. Diabetes is een onzichtbare ziekte en diabetes symptomen zijn vaak onduidelijk. Je kunt er jarenlang mee rondlopen, zonder dat je het beseft. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor je lichaam en gezondheid.

Inhoud:

Verschillende typen diabetes

We kennen twee soorten suikerziekte:

  • Diabetes type 1
  • Diabetes type 2

Bij diabetes type 1 maakt je lichaam geen insuline meer aan. De oorzaak van diabetes type 1 is vaak genetisch en deze vorm van diabetes komt minder vaak voor dan diabetes type 2. Slechts één op de tien mensen met diabetes heeft diabetes type 1.

Diabetes type 2 is de meest voorkomende variant van suikerziekte. Hierbij reageert je lichaam niet meer goed op insuline of maakt het te weinig insuline aan. De oorzaak van diabetes type 2 is een ongezond eet- en leefpatroon.

Door gezond te leven en te eten kun je diabetes type 2 voorkomen (en soms genezen). Maar wat is er nu precies mis als je diabetes hebt?

Diabetes type 2: dit is er aan de hand

Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. Zoals de naam al zegt heeft diabetes te maken met suiker.

Iedere cel in je lichaam heeft suiker nodig om te overleven. Een deel van de voeding die je eet wordt omgezet in suiker (glucose), en dankzij het hormoon insuline kan de suiker uit je bloed je cellen in. Dit proces is van levensbelang, want zonder suiker overleven je cellen het niet!

Als je diabetes type 2 hebt, is dit proces verstoord. Je cellen zijn een beetje ‘doof’ geworden voor insuline. De suiker uit je bloed kan hierdoor de cellen niet of niet goed meer in. Het gevolg: je bloedsuikerspiegel stijgt tot gevaarlijk hoge waarden, terwijl je cellen verhongeren.

Op korte termijn zorgt dit voor vage klachten, maar op lange termijn is dit erg schadelijk voor je lichaam. Het is daarom belangrijk dat je de kenmerken van diabetes snel herkent.

Symptomen diabetes

De symptomen van diabetes zijn nog vaak onduidelijk. Vooral bij diabetes type 2, de meest voorkomende variant. Omdat de symptomen van diabetes type 1 ervoor zorgen dat je snel een arts zult raadplegen, richten we ons in dit artikel op diabetes type 2.

Symptomen diabetes type 2:

  • Veel moeten plassen

Als je bloedsuikerspiegel hoog is, zullen je nieren dit proberen te verlagen door vocht uit je lichaam te halen. Dit heeft als gevolg dat je veel moet plassen.

  • Vaak dorst hebben

Omdat je veel water uitplast, zal je ook veel dorst hebben – en hierdoor vaak last hebben van een droge mond.

  • Continu honger hebben

Doordat de energie uit je voeding je cellen niet in kan, blijven je cellen schreeuwen om eten. Jij ervaart dit als continue honger, zelfs als je net gegeten hebt.

  • Vaak moe zijn

Omdat je cellen moeite hebben om energie op te nemen, heb jij ook geen energie. Hierdoor voel je je slap en ben je vaak moe. Hou er rekening mee dat vermoeidheid een veelvoorkomende klacht is die veel andere oorzaken kan hebben.

  • Wazig zien

Een te hoge bloedsuikerspiegel kan zorgen voor een zwelling in de lens van je oog. Hierdoor ga je wazig, dubbel of slecht zien.

  • Geïrriteerde ogen

Branderige of rode ogen.

  • Slecht genezende wondjes

Je lichaam kan slecht genezen als je een te hoge bloedsuikerspiegel hebt. Hierdoor zullen wondjes langer open blijven en langzaam genezen.

  • Ontstekingen die vaak terugkeren (zoals blaasontsteking)

Omdat wondjes langer open blijven, hebben deze grotere kans om te gaan ontsteken. Maar ook ín je lichaam krijg je vaker ontstekingen. Een steeds terugkerende blaasontsteking kan een symptoom zijn.

Andere, minder vaak voorkomende kenmerken van diabetes zijn snel buiten adem zijn, pijn in de benen bij het lopen en meer haaruitval dan normaal.

Blijf niet met deze klachten lopen, maar raadpleeg een huisarts als je diabetes vermoedt. Als je doorloopt met diabetes zonder deze te behandelen, kan dit zeer gevaarlijk zijn voor je lichaam en gezondheid.

Schadelijke gevolgen van diabetes

Als je diabetes niet behandelt, is dat erg schadelijk voor je lichaam. Het is belangrijk dat je de juiste medicatie krijgt als je diabetes hebt en veranderingen maakt in je leef- en eetgewoontes. Bezoek hiervoor altijd een huisarts.

De gevolgen van onbehandelde diabetes kunnen zijn:

  • Nierfalen
  • Oogbeschadigingen
  • Zenuwstelselaandoeningen
  • Afstervende tenen of benen
  • Hartinfarct
  • Herseninfarct

Dit zijn verschrikkelijke gevolgen, maar we willen je hierbij geruststellen: als je diabetes goed onder controle houdt, kun je een lang en gezond leven leiden zonder deze gevolgen.

Als je diabetes hebt, voorkom je deze ernstige problemen met de juiste medicatie. Als je geen diabetes hebt, voorkom je het ontstaan van de ziekte met gezonde voeding, beweging en ontspanning. Hoe, dat lees je na het volgende stuk in dit artikel.

Loop jij risico?

Sommige mensen lopen meer kans om diabetes te ontwikkelen dan andere. Dit komt door verschillende factoren, zoals:

  • Familieleden met diabetes
  • Overgewicht
  • Roken
  • Weinig dagelijkse beweging
  • Oudere leeftijd
  • Hoog gehalte aan slecht cholesterol in je bloed
  • Te hoge bloeddruk
  • Alvleesklierontsteking

Ook je voeding en leefstijl hebben invloed op je kans op diabetes, zowel op korte als lange termijn. Als je veel zit, weinig beweegt en ongezond eet, loop je meer risico om diabetes te ontwikkelen.

Behoor jij tot de risicogroep en herken je symptomen van diabetes bij jezelf? Bezoek dan je huisarts. Hieronder lees je in het kort wat deze zal doen om te bepalen of je diabetes hebt.

Testen op diabetes

Je huisarts zal via een klein vingerprikje testen of jouw bloedsuikerspiegel normaal is. Als je bloedsuikerspiegel erg hoog is, kan het zijn dat je diabetes hebt. Vaak wordt er een extra check gedaan in een laboratorium.

Als je diabetes hebt, zal je de juiste medicatie krijgen. Hiermee voorkom je schadelijke gevolgen voor je lichaam. Ook zal je huisarts je tips meegeven over hoe je het beste kunt eten en leven met diabetes.

Hou er rekening mee dat het noodzakelijk is om gezonder te eten. Door een koolhydraatarm dieet te volgen, kun je in overleg met je arts de medicatie in veel gevallen afbouwen.

Hieronder lees je hoe je diabetes voorkomt en, als je diabetes hebt, wat je kunt doen om de ziekte onder controle te houden.

7 Tips om diabetes te voorkomen of onder controle te houden

Overgewicht, ongezonde voeding en weinig beweging hebben een grote invloed op het ontstaan van diabetes. Met gezonde voeding, beweging en een gezond gewicht kun je diabetes voorkomen.

Door gezond te eten en te bewegen kun je de ziekte ook onder controle houden als je al diabetes hebt. Vaak kun je je medicatie verminderen als je overtollige kilo’s verliest en daarbij gezond blijft eten. Sommige diabetici zijn door een verandering in hun leefstijl en een gezond gewicht van hun diabetes afgekomen.

Vermoed je diabetes, behoor je tot één van de risicogroepen of heb je diabetes? Volg dan de 7 tips hieronder op om diabetes effectief te voorkomen en onder controle te houden.

Tip 1: Stop met geraffineerde suikers

Vermijd tafelsuiker, snoep, koek, gebak, frisdrank, vruchtensap, zoete zuivel en zoet broodbeleg. Deze zitten vol suiker dat je bloedsuikerspiegel razendsnel doet stijgen.

Tip 2: Stop met snelle koolhydraten

Snelle koolhydraten veroorzaken net als suiker een piek in je bloedsuikerspiegel. Dit zorgt ervoor dat je extra vet opslaat en niet kunt afvallen. Vermijd:

  • Witbrood
  • Witte rijst
  • Witte bloem
  • Pasta
  • Couscous
  • Aardappelen
  • Ontbijtgranen (muesli, cruesli, cornflakes)

Op de PuurFiguur boodschappenlijst vind je een lijst met goede koolhydraten die je met mate kunt eten. Je kunt hem hier downloaden.

Tip 3: Eet onbewerkte producten

Nu je alle ongezonde producten hebt geschrapt, is het tijd om de leegte op te vullen met gezonde voeding waarmee je diabetes tegengaat. Dit zijn pure producten zoals je die in de natuur vindt:

  • Groenten
  • Fruit
  • Noten en zaden
  • Peulvruchten
  • Pseudogranen (met mate)
  • Onbewerkt vlees en onbewerkte vis
  • Eieren
  • Magere zuivelproducten zonder smaakje

Tip 4: Maak je eten zelf

In pakjes, zakjes, kant-en-klaarmaaltijden en sauzen zitten vaak verborgen suikers en dikmakende transvetten. Maak je eten zelf met de producten die je in tip 3 leest. Wil je weten hoe je hier gemakkelijk een gezonde maaltijd van maakt? Lees dan dit artikel.

Tip 5: Transvetten het huis uit

Transvetten zijn makkelijk te herkennen. Ze zitten in producten waarvan je meestal wel weet dat ze ongezond zijn, zoals pizza, patat, gefrituurde snacks (frikandellen, kroketten, etc.), diepvriessnacks, bladerdeeghapjes, sauzen, cake, taart, koek en ijs.

Let op: ook geharde margarine kan transvet bevatten. Kook en bak daarom met kokosolie of olijfolie.

Tip 6: Kies voor gezonde tussendoortjes

Een gekookt eitje op een rijstwafel, een bakje kwark met kaneel of een handje ongezouten noten zijn heerlijke koolhydraatarme tussendoortjes die de honger meteen stillen!

Deze en nog veel meer vind je in ons artikel met 77 gezonde tussendoortjes!

Tip 7: Eet koolhydraatarm

De beste tip die we kunnen geven om diabetes te voorkomen (en mogelijk te genezen) is een gezond koolhydraatarm dieet.

Overgewicht speelt een grote rol in het ontwikkelen van diabetes type 2. Met een koolhydraatarm dieet val je verantwoord af en bereik je een gezond gewicht zonder honger te lijden. Hiermee verwijder je één van de grootste risicofactoren voor diabetes.

Ook zorgt een koolhydraatarm dieet ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Hierdoor is een koolhydraatarm dieet met uitstek geschikt voor mensen die al diabetes hebben en mensen die een risico hierop lopen.

Op PuurFiguur vind je alle informatie rondom een koolhydraatarme leefstijl. Wil je starten met koolhydraatarm eten? Dan is de allerbeste manier om te beginnen om je in te schrijven voor onze nieuwbrief. Hierin lees je iedere week als eerste de beste tips en lekkerste koolhydraatarme recepten.

Geef diabetes geen kans; start nu met jouw gezonde levensstijl!

Het bericht Heb ik diabetes (suikerziekte)? Diabetes symptomen die je niet wilt missen verscheen eerst op Puur Figuur.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 95